کلاس بندی ها به این منظور ایجاد شده اند که بتوان هر محیط را به استاندارد ترین شکل ممکن و کاملا منطق بر نیاز همان محیط به صورت استاندارد کابل کشی کرد.
1. کلاس (1)
این کلاس شامل مکان هایی میشود که یک اتاق واحد را تحت عنوان (ER) در نظر گرفته میشود.ER ها تنها فضای ارتباطی TS هستند که باید یک محدوده ی قابل مدیریت باشند. این در حالی است که هیچ اتاق ارتباطی (TSR) و هیچ زیرسیستم قابل کابل کشی مثل کلاس 2 یا 3 و یا خارج از سیستم کابل کشی داخلی وجود ندارد.
2. کلاس (2)
چنین مکان هایی نیاز سازمان را در جهت وجود یک ساختمان واحد به عنوان تامین کننده مرتفع میسازند.در این نوع کلاس چندین اتاق ارتباطات مخابراتی (TR ) وجود داشته که در یک ساختمان واحد وجود دارند. کلیه عناصر کلاس یک همراه با شناسه های مربوط به کابل کشی زیرستم های 2 و 3 کابل کشی، سیستم های اتصال و اتصال چند عنصر و سیستم اتفای حریق در این کلاس منظور گردیده است.
3. کلاس (3)
در این کلاس شناسه گذاری به گونه ای در نظر گرفته میشود که ساختمان های مختلفی را در بر میگرد.
4. کلاس (4)
نیاز های یک سازمان در جهت وجود چندین سایت، ساختمان و فضاهای باز در نظر گرفته شده میباشد. که تمامی آن ها به صورت استاندارد باید شناسه گذاری شوند.
در ساختار کلاس شماره یک طبقه و شماره اتاق نیازی مکانیزم شناسایی خاصی نخواهند داشت. زیرا تنها یک اتاق برای مدیریت وجود دارد. بدیهیست که با افزایش پیچیدگی سیستم ، نیاز به شناسه گذاری نیز بیان میشود؛ همچنان که در سیستم های کلاس سه و چهار الزاماتی مانند شناسه ساختمان و اتصالات شبکه به صورت گسترده قابل مشاهده است.
شناسه موجود در کابین و رک
از استاندارد استفاده از مختصات GRID ، برای متمایز کردن قفسه ها یا کابینت و شناسایی آن در اتاقها استفاده میشود. برای تشخیص فضا باید از طرح شناسایی شبکه استفاده شده و از کاراکترهای آلفا و عددی استفاده شود. همچنین مختصات x و y را در شکل فضایی دیتاسنتر علامت گذاری میکنند. مثالی از آن در تصویر قابل مشاهده است.
استاندارد رنگ کابل ها
شناسایی کابل برای زیرساخت مرکزداده بسیار مهم است. به همین جهت باید کابلها را به روشی ساده تر و دقیقتر نصب نموده و مسیریابی کرد. همچنین باعث کاهش زمان لازم برای شناسایی و ردیابی کابل در عیب یابی یا MAC (انتقال، اضافه کردن، تغییر) می شود.
در فرآیند رنگ بندی کابلهای زیرساخت همواره باید با توجه به دو نکته اجرا گردد:
کاربرد کابلهای متصل به نوع تجهیزات
رنگ گذاری باید به نحوی اجرا گردد برنامههای مهم و سیستمهای خاص
بسته های رنگی کابل مسی Copper منتهی به رک های سرور را نشان میدهد . دربسیاری از اتصالات کابینتها برای مثال شامل 40 ردیف سرور میباشد و اتصالات سرور به سوییچ برای نوع اتصالات Primary و Secondary پیکربندی شوند. در مثالی که در تصویر مشاهده میشود. اتصالات اصلی با رنگ آبی مشخص شده است و اتصالات فرعی با رنگ سفید. برای پیروی از شیوه های خوب برچسب گذاری، برچسبها باید در مجاورت اتصال کابل به تجهیز قرارگیرند دسته های کابل سفید رنگ به سمت چپ و دسته کابل های آبی رنگ به سمت راست هدایت شدند.
اتوماسیون صنعتی
یکی از جنبههای اساسی شبکههای صنعتی نیاز به جداسازی شبکه تولید از شبکه سازمانی درون یک مجموعه میباشد. این جداسازی بدین منظور باید ارائه گردد که کارمندان یک شرکت در بخش فعالیت های سازمانی ممکن است به صورت تصادفی یا عمدی دچار اختلال در بخش تولیدات کارخانه ای شوند. برای جلوگیری از این آسیبها در صنعت عموما از فایروالها برای ایجاد DMZ استفاده میشود.
شبکه سازمانی و شبکه تولید از اطلاعات مشترکی بهره میبرند. برای مثال سرورهای خاصی وجود دارد. در چنین شرایطی اتخاذ یک طرح گسترده کدگذاری رنگ میتواند بسیار حائز اهمیت باشد. تا امکان شناسایی سریع و آسان کابل ها در مواقع بحرانی امکان پذیر باشد.
درچنین شرایطی طبق استاندارد های ارائه شده برای کابل های مسی برای مثال کابل UTP مانند الگوریتم طراحی رنگ ذیل عمل میکنند.
رنگ قرمز: سیستمهایی که مستقیما با ایمنی پرسنل در ارتباط هستند مثل سیمهای Safty و اطفای حریق
رنگ نارنجی: Storage 1
رنگ زرد: Storage 2
رنگ آبی: Application
رنگ طوسی: Management
رنگ سبز: DMZ
رنگ بندی کابلهای فیبر نوری
برای اجرای فیبرنوری استاندارد TIA-568-C.3 مورد استفاده قرار میگیرد. رنگ بندی تارهای فیبر در ایران با بقیه جهان فرق دارد. ترتیب رنگ تار فیبرنوری در ایران بدین صورت می باشد:
سفید (White)
قرمز (Red)
سبز (Green)
آبی (Blue)
زرد (Yellow)
مشکی (Black)
قهوه ای (Brown)
بنفش (Violet)
نارنجی (Orange)
صورتی (Pink)
طوسی (Slate)
بی رنگ (Transparent)
شناسایی کابلها از طریق کد گذاری رنگ
استفاده از رمزگذاری رنگ یک راه حل ایدآل برای ساده کردن تجهیزات در داخل قفسه است. زیرا میتواند شناسایی بصری سریع را فراهم کند. کاربران میتوانند کابلها را با توجه به کدگذاری خاص رنگ، به راحتی و با سرعت ردیابی کنند. علاوه بر این، استفاده از رمزگذاری در درگاههای روی صفحه پچ، مانند جکهای رنگی مختلف میتواند امکان مدیریت و ایجاد تغییرات را به راحتی ایجاد میکند. وظیفه ی این نوع رمزگذاری مشخص کردن نقش یا عملکرد یک کابل یا یک نوع اتصال است.
دستگاه به دستگاه برای مسافت های طولانی در شبکه LAN/SAN
SMF
زرد
اتصال دستگاه به دستگاه در شبکه LAN/SAN
فیبر OM1 or OM2
نارنجی
اتصال دستگاه به دستگاه در شبکه LAN
کابل مسی
آبی
اتصال هاست KVM به سوییچ KVM
اتصال سوییچ KVM به سوییچ شبکه LAN
و اتصال سوییچ KVM به سوییچ KVM
کابل مسی
سبز
هاست سریال به سرور ترمینال
ترمینال سرور به سوییچ شبکه LAN
کابل مسی
زرد
کابل به برق به سوییچ LAN
کابل مسی
سفید
توجه: طرح رنگ بستگی به سازنده کابل و برنامه کدگذاری رنگ شما دارد. اگر برای مشخص کردن کارکردها یا اتصالات کابل از رنگ ها استفاده می کنید ، حتماً افزونگی ایجاد کنید تا افراد مبتلا به کوری رنگ یا نقص بینایی رنگ را در خود جای دهند.
در استاندارد TIA-606-C سیستمهای مدیریتی برای زیرساختهای ارتباطی درون یک ساختمان از جمله ساختمانهای تجاری صنعتی، مسکونی و مراکز داده و بین ساختمانها را مشخص میکند. این زیرساختها در ابعادی متفاوت ارائه میگردد. استفاده از این استاندارد این امکان را فراهم میکند.
لیبل گذاری تجهیزات و رک ها
استاندارد لیبل گذاری تجهیزات درون دیتاسنتر باعث بهبود عملکرد شما در کلیه مراحل نصب و برچسب زدن شده و این روند را اصلاح میکند، همچنین زمان صرف شده برای ایجاد برچسب را کاهش میدهد.
برچسب زدن میتواند به طور واضح تمام مولفه های سیستم کابل کشی ساخت یافته از جمله قفسه، کابل، پانل و پریز را شناسایی کند. استاندارد برچسب گذاری ANSI / TIA 606-B مشخصات واضحی را برای برچسب گذاری زیرساختها و شناسایی کابلها، قفسهها، پانلهای برقی و سفارشی، پانل پچ و بلوکهای پانچ را ارائه میدهد. بهتر است هر دو سر کابل با برچسبهای یکسان برچسب گذاری شوند.
شناسایی صحیح کابلها مطابق با استاندارد TIA-606-C انجام میگردد. در این استاندارد مؤلفه هایی معرفی میگردند که باید با شناسه های مناسب برچسب گذاری شوند، این مؤلفهها عبارتند از:
گذرگاهها
پریزهای برق
پچ پنل
رکها
پورتها
ترمینال ارتباطی زمینی
کابلکشی
دودکشهای آتشنشانی
فضایهای ارتباطی در دیتاسنتر
اتاقهای دیتاسنتر
این لیبل گذاری با توجه به جداولی همانند جدول آورده شده در تصویر ذیل مطابق با استانداردهای رسمی در این حوزه ارائه میگردد.
ویژگیهای برچسبها
جنس برچسبهای انتخابی باید ضد آب و مقاوم در برابر پارگی و خراش باشند و به مرور زمان چسبیده بمانند. جوهر مورد استفاده در آن باید به گونه ای باشد که به مرور زمان و حتی در شرایط دشوار نیز خوانا بماند.
ماده انتخاب شده برای ساخت آنها باید مناسب و مخصوص برنامه و محیط خاص پروژه باشد.
اندازه فونت و رنگهای به کار برده در آن باید به گونه ای باشد که بتواند به آسانی خوانده شود.
استفاده از کدهای رنگی برای کابلها میتواند موجب شناسایی سریعتر بصری گردد. از این طریق به راحتی مفاهیم کاربرد کابلها و نحوه اتصال آنها به صفحه یا شبکه را مشخص میکند. برچسبهای رنگی متنوع بوده و نصب تغییر آن ساده تر از استفاده از کابلهای رنگی میباشد.
به جدول علائم اختصاصی در لیبل گذاری مسیر کابل، مکان و دستگاه ها در زیر توجه نمایید.
شناسه گذاری پچ پنل
برای شماره گذاری پچ پنلها میتوان از طریق فرمول FS.R#-R استاندارد استفاده نمود. در این فرمول میتوان مشخص نمود که رکیونیت[1] که پچ پنل روی آن قرارگرفته است
برای مثال میتوان کد 5A.R3-32 را در نظر گرفت. این کد نشان دهنده جایگاه پچ پنل بوده که در این مثال پچ پنل در طبقه پنجم، اتاق A، رک شماره 3 و یونیت 32 میباشد. برای مشخص کردن مکان دقیقتر کابل نامگذاری شده میتوان پیش از شماره یونیت از حروف F و R به معنای Front وRear استفاده کرد. برای مثال در صورتی که کد آورده شده مربوط به جلوی پچپنل شماره 32 بود، کد حاصل به شکل 5A.R3-F32 نامگذاری میشود.
در متن رسمی استاندارد آمده است که در یک پچ پنل معمولی و شناسه و پورت آن به صورت زیر خواهد بود.
برای مثال کد 1A.AD02-40:02 را در نظر بگیرید.
1A : طبقه اول اتاق A
AD02 : اشاره به محل شبکه در مرکزداده برای یک رک خاص
-40 : این شماره نشان دهنده یونیتی میباشد که پچ پنل در آن قرار گرفته است. لازم به ذکر است که این شماره گذاری یونیت ها از پایین به بالا انجام شده است.
:02 نشان دهنده شماره پورتهای موجود در پچپنل میباشد.
شناسه گذاری پورتها
یک شناسه پورت معمولی در مجموعه ای از شش پورت در پچپنل به صورت زیر مشخص میشود:
در این مثال دیده میشود که در بخش اول که نزدیکترین بخش به پورت اول است ابتدا شناسه رک سپس تعداد یونیتهای موجود درآن نوشته است. سپس تعداد پورتهای این دسته گفته شده است که از 01 تا 06 را شامل میشود. این بخش شامل اطلاعات مبدا میباشد، سپس در بخش دوم آن اطلاعات مقصد نوشته شده است.
این نوع شناسه گذاری را میتوان به عنوان مجموعه ای از شش پورت تعبیر کرد که در یک پانل برای مثال 35 پورتی قراردارد. شماره قفسه از پایین به بالای کابینت در نظر گرفته میشود.
شناسه گذاری کابلها
در این استاندارد ارتباطات از مرکز داده تا محل دسترسی ردیابی میشود. باید توجه داشت شناسه های تولید شده باید در هر دو انتهای کابل نصب گردد. وابسته به محل قرارگیری شناسهها و نوع کلاسی که در آن مورد استفاده قرار میگیرد، اطلاعاتی که در شناسه درج میشود، متغیر خواهد بود.
نتیجه
استفاده از کدگذاری رنگ یا برچسبگذاری بهترین روش برای شناسایی کابل ها در یک قفسه است. آنها به منظور کمک به شما در شناسایی سریع کابل در هنگام بروز مشکل یا به روزرسانی شبکه ، بسیار مهم هستند.
________________________________________________________________________________
منابع
American National Standards Institute (ANSI)
ITU-T 1203 TELECOMMUNICATION STANDARDIZATION SECTOR OF ITU
Telecommunications Industry Association (TIA)
Electronic Industries Alliance (EIA)
Electronic Components Industry Association (ECIA)
International Organization for Standardization (ISO)